برای بهبود مهارت ادراکی و مدیریتی مراحل زیر را دنبال کنید:
- با دیگران بهخوبی ارتباط برقرار کنید
مهارتهای ارتباطی شامل توانایی شما در تأثیرگذاری بر دیگران با ویژگیهای غیرکلامی و کلامی است؛ افراد ماهر در این زمینه، شنونده، صبور و دارای توانمندیهای گفتاری چشمگیری هستند. با مهارت ارتباطی خوب، راحتتر میتوانید با اعضای تیمتان گفتوگو کنید و برای تلاش در جهت اهداف و رسیدن به موفقیت ترغیبشان کنید.
- برای ارتقای مهارتهای مذاکره، تلاش کنید
داشتن توانایی مهارت مذاکره با افراد مختلف، برای موفقیت شغلی شما ضروری است؛ همچنین، ممکن است در شرایطی قرار بگیرید که لازم باشد با همکار یا سرپرستتان مذاکره کنید. توانایی مذاکرهی مؤثر هنگام گوش دادن به طرف مقابل نیز بسیار مهم است.
- فرصتهای رهبری را بپذیرید
برای موفقیت، به عنوان رهبر، داشتن مهارتهای رهبری قوی که بتوانید با آنها به اعضای تیمتان انگیزه بدهید و تشویقشان کنید، بسیار مهم است. برخی از این مهارتها شامل توانایی تفکر خلاق، حل تعارضات، تجزیهوتحلیل موقعیتها و واگذاری مسئولیتهاست؛ همچنین، یک عضو مؤثر، هنگام تعامل با همکاران تجاری، باید صادق باشد. انعطافپذیری یکی دیگر از مهارتهای حیاتی برای توسعه است، زیرا یک رهبر همیشه نمیتواند نتیجهی هر موقعیتی را کنترل کند.
- الزامات مدیریت پروژه را یاد بگیرید
برای تقویت مهارت ادراکی خود، الزامات کار را یاد بگیرید. این امر مستلزم نظارت بر رفتار همکاران و واگذاری وظایف به دیگران است. در هر نقشی، ممکن است به طور همزمان، چندین پروژه داشتهباشید؛ به عنوان مثال مربیگری افراد، مربیگری برای مسابقه و مربیگری تیم پایه؛ بنابراین، توانایی موفقیت در مدیریت پروژه و بررسی دقیق میزان پیشرفت کارها بسیار ضروری است.
افرادی که تمایل دارند مهارتهای انسانی، فنی و ادراکی ویژه را در خودشان پرورش دهند، احتمالا با فرصتهای توسعهی شغلی بسیاری مواجه میشوند. حفظ تعادل میان کارهای روزمره و اهداف بزرگ کاری، مهارتی است که میتواند برای رسیدن به هدف های حرفهای سودمند باشد. با افزایش سن، مهارت ادراکی هم پیچیدهتر میشود. زمانی که شما وارد بازار کار میشوید، این پیچیدگی به اوج میرسد. در این مرحله باید از تمام توانمندیهای مفهومی و فنی خود برای موفقیت و دستیابی به اهداف فردی و تیمی استفاده کنید. بعضی از این مهارتها در ناخودآگاه شما نهادینه شدهاند و بعضی دیگر به یادگیری و تمرین بیشتری نیاز دارند. مهارت ادراکی مربی به شناختن مسائل و ارتباط بین آنها محدود نمیشود. او با درکی که از شرایط کنونی دارد، میتواند برای حرکت صعودی و حل مشکلات استراتژی بچیند؛ استراتژیهایی که قابل اجرا و کارساز هستند و میتوانند تیم را از دل بحران بیرون بکشند.
به عنوان مثال یک مربی عادی میداند که در تیمش مشکلی وجود دارد و گزارشهایی مبتنی بر نارضایتی اعضا دریافت کرده است. او درخواست ایجاد تغییرات در تیم را ثبت میکند و احتمالا به منابع مورد نیاز برای آن و موجودی یا عدم موجودی منابع توجهی ندارد. فقط منتظر میماند تا تغییر اتفاق افتد و اثراتی که تا زمان انجام این تغییر، در بخشهای مختلف تیم ایجاد میشود را نیز در نظر نمیگیرد. اما آن مربی که مهارت ادراکی دارد، ابتدا همه جوانب را بررسی میکند تا بفهمد مشکل تیم روی چه بخشهایی تأثیر گذاشته و چه مشکلاتی در میان افراد ایجاد کرده است. سپس اقدامات لازم برای ایجاد تغییر را انجام میدهد و مطمئن میشود منابع مورد نیاز این کار وجود دارد تا در صورت کمبود منابع، راه دیگری برای حل مشکل پیدا کند. بعد از آن با همکاری کادر فنی راهکاری برای پاسخگویی و جلب رضایت اعضا ناراضی پیدا میکند. در نهایت به کمک مدیر تیم سعی میکند استراتژی مناسبی برای افزایش اقبال و جبران کاستیها بچیند. مربی ادراکی حتی اگر لازم باشد، بدون ترس از فشارهای بیرونی، اعضا ناکارآمد را از تیم حذف میکند تا بتواند تیم را به سطح کیفی مناسب بازگرداند.