مربیگری شخصیت

مربیگری شخصیت یکی از وظایف مهم مربیان است. یک مربی ورزشی دقایق زیادی را با بازیکنان و ورزشکاران به خصوص ورزشکاران جوان و نوجوان می‌گذراند. در دنیای کنونی که والدین فرزندان برای تامین مایحتاج زندگی گرفتاری‌های زیادی دارند و ضعف نظام آموزشی کشور که در مورد ساختن شخصیت جوانان برنامه‌ای ندارند این مربیان ورزشی هستند که می‌توانند در ساختن شخصیت ورزشکار تاثیرگذار باشند.

در پایان رقابتی بسیار نزدیک، تیم شما از پیروزی خود بسیار خوشحالند.. برخی بازیکنان در میدان در حال رقصیدن هستند. یکی پیراهنش را درآورده و آن را روی سرخود می‌چرخاند و دیگران با اشاره انگشت بازیکنان تیم مخالف را به هم نشان می‌دهند و شاید آن‌ها را به دلیل باختشان تمسخر می‌کنند. آن‌ها درباره قدرت خود لاف می‌زنند و نام بازیکنان تیم دیگر را به زبان می‌آورند. در این شرایط، شما چه می‌کنید؟ یا قبلاً باید چه‌کارهایی می‌کردید که از بروز چنین رفتارهایی جلوگیری شود؟

مربیگری شخصیت یعنی جا انداختن فلسفه نخست ورزشکار شدن و دوم پیروزی، در عمل، این بدان معناست که باید به بازیکنانتان کمک کنید تا انسان‌های بهتری شوند، تا بااخلاق باشند و در میدان ورزش و خارج آن از خود روحیه ورزشکاری نشان دهند.

ضرورت پرورش شخصیت ورزشکاران

درگذشته پرورش شخصیت یکی از وظایف اصلی خانواده، مدرسه، و برخی نهادهای مذهبی بود. امروزه، سست شدن خانواده و تضعیف نهادهای اجتماعی، باعث شده است تا تأمین خطوط راهنمای اخلاقی در بسیاری از خانواده‌ها دشوار شود، مدارس هم در نیم‌قرن گذشته از آموزش معنویات غافل شده‌اند و درست هم‌اکنون که جامعه ما با بحران‌های اخلاقی روبه‌رو شده است مدارس به آموزش شخصیت بازگشته‌اند. به‌علاوه، امروزه، درصد کمی از نوجوانان و جوانان به ارزش‌های معنوی و اخلاقی آشنایی دارند. ‏بلوغ جنسی زودرس، سوءاستفاده‌های جنسی، زشت‌گویی، احترام نگذاشتن به مسئولان مدرسه و جامعه، و بروز خشونت بین همسالان و نوجوانان به اخباری روزمره تبدیل‌شده‌اند. هرچند رفتارهای خودمحور نوعاً در سنین نوجوانی به طور طبیعی مشاهده می‌شود، اما به نظر می‌رسد آنها روزبه‌روز توجه کمتری به مسئولیت شهروندی خود نشان می‌دهند. ازآنجاکه ورزش آینه جامعه ماست، شاهد از میان رفتن رفتارهای اخلاقی در ورزش هم هستیم. با این اوضاف باید با کمک گرفتن از راه نهادهای مهم جامعه یعنی خانواده، مدارس، نهادهای اجتماعی و سازمان‌های ورزشی، شخصیت بازیکنان را نهادینه کنیم. آماده ساختن جوانان برای آینده و ترسیم یک چشم‌انداز روشن برای آنها، مهم‌ترین اولویت جامعه است. به‌عنوان مربی، شما نیز سهیم هستید. هر یک از ما به‌طور غریزی ایده‌های خوبی برای پرورش شخصیت داریم. پرورش شخصیت این‌طور تعریف‌شده است:

«آموزش دانش، نگرش‌ها، اعتقادات، مهارت‌ها و رفتارها به جوانان تا افرادی خوب، مهربان و به عبارتی اخلاق‌گرا تربیت شونده».

به عبارت دیگر دگرگونی تدریجی روان و شخصیت فرد که تعیین‌کننده نوع پاسخ‌های او به حوادث زندگی است. پرورش شخصیت تنها بحثی کوتاه درباره جوانمردی در ورزش پس از نمایش رفتارهای ضعیف اخلاقی یا شعارهای نوشته‌شده روی دیوارهای مدارس و باشگاه‌ها نیست، این مفهوم عبارت است از تعهد کامل در پرورش رفتارهای اخلاقی و معنوی به ورزشکارانتان، به‌گونه‌ای که این رفتارها پیوسته تمرین شده و به صورت قطعی اصلاح شوند و هنگامی‌که در فرد تثبیت شدند تحسین شوند.

با کمک مشاوره روانناسی ورزشی این مهارت را در خود تقویت کنید و مزیت رقابتی خاصی در مربیگری برای خود فراهم کنید.

۵
از ۵
۹ مشارکت کننده
کتاب اصول و روش مربیگری